dinsdag 25 maart 2014

Medicatie voor een sleetse relatie



Door het geven loopbaanadvies wil Move NS mensen in kaart laten brengen wat ze kunnen, wat ze willen en wat bij hen past, maar ze ook laten kijken op welke manier ze aantrekkelijker kunnen worden voor de arbeidsmarkt. “En voor mensen die al jaren in dienst zijn is dat soms heel lastig”, vertelt Zita Odink, manager van Move NS. 


Odink richtte Move NS op in 2011 en heeft er vanaf het begin de leiding. Move NS is verantwoordelijk voor het vinden van tijdelijke werknemers op HBO en WO-niveau via de Inhuurdesk en voor het verlenen van loopbaanadvies. “Naast het werven en selecteren van mensen van de externe markt, zoeken we uiteraard ook intern.”

“Veel medewerkers van NS benaderen ons met een zogenaamd ontwikkelings-vraagstuk omdat ze met zichzelf aan de slag willen of concreet op zoek zijn naar een andere functie. Voor elk van hen geldt dat ze bezig zijn met hun eigen inzetbaarheid.” Van de medewerkers die bij Move NS binnen komen, kiest zo’n 60% er zelf voor aan de slag te gaan met de eigen loopbaan, de overige 40% komt er omdat ze door een reorganisatie of als gevolg van ziekte worden begeleid bij het vinden van (ander) passend werk.

“Typerend voor onze medewerkers is dat de grootste groep al heel lang voor NS werkt, gemiddeld zo’n 21 jaar. Het zijn veelal vakmensen die enorm verbonden zijn met NS. Ze bekleden in veel gevallen tegelijkertijd beroepen met een zware fysieke component. Met het verhogen van de pensioenleeftijd is dat best een zorg. Het is nu nog meer dan in het verleden nodig om jezelf op te peppen om positief de eindstreep te kunnen halen. Maar dat kan ook, er zit in deze groep nog veel potentieel.”

Het zoeken naar een nieuwe baan voor iemand die al bijna 25 jaar hetzelfde werkt doet, is niet heel anders dan voor iemand die elke paar jaar van baan verandert. Het is vooral de voorbereiding die afwijkt. “Mensen die al heel lang dezelfde baan hebben, zitten in hun werk vaak in een comfortzone. Ze vinden het eng als ze uit deze comfortzone moeten komen. Als je te lang op dezelfde plek zit, word je onzeker; wat als ik faal, wat als mijn manager het hoort?”

“Het stigma ‘met 45 ben je oud’ klopt niet”, zegt Odink. “Feitelijk is een 45-jarige pas op de helft van zijn werkende leven. Het belangrijkste is hoe oud iemand zich voelt. Dát is namelijk wat iemand uitstraalt. Je kunt zeggen dat het potentieel om verticaal door te groeien voor de groep werknemers in de leeftijdscategorie van 45 jaar en ouder in veel gevallen is bereikt. Tussen je dertigste en veertigste moet je je dromen waar maken, daarna volgt het realiteitsbesef en van daaruit wordt de carrière verder vorm gegeven. De 45-plussers zijn mensen met veel kennis, dat betekent dat je als organisatie deze groep moet koesteren. In een verkrappende arbeidsmarkt (ontgroening en vergrijzing) heb je ze bovendien hard nodig.”

Om inzetbaar te blijven heeft zowel de medewerker als de organisatie een eigen verantwoordelijkheid. Zo pleit Odink voor een soort APK voor medewerkers, een moment waarop je kritisch naar jezelf kijkt. “Als je ergens gaat werken, ga je als het ware een liefdesrelatie aan met je werkgever. En net als bij een echte relatie dreigt het gevaar dat die relatie op de lange duur sleets wordt. Hij is wel stabiel, maar kan best een beetje (in)spanning gebruiken. Daarom moet je jezelf af en toe afvragen of je nog wel aantrekkelijk voor je werkgever bent. Je moet er soms net even iets extra’s in stoppen om er weer meer uit te kunnen halen. De APK helpt je daarbij met vragen als ‘wat kan ik, wat wil ik en hoe ga ik dat doen’.”

Een mooi voorbeeld van zo’n APK is de cursus Fris Talent die NS Opleidingen (NSO) heeft ontwikkeld, specifiek voor de MBO-doelgroep. “Ik zag iets vergelijkbaars als Fris Talent bij Rabobank en heb er samen met NSO voor gezorgd dat deze cursus ook binnen NS is geïntroduceerd. Fris Talent kan fungeren als trampoline in je eigen baan, maar ook als springplank naar een andere functie.” Van de eerste lichting van Fris Talent bezocht Odink de begin- en eindbijeenkomst waarin iedere deelnemer een eindpresentatie hield. “Dat was prachtig, mensen stonden daar zo positief hun verhaal te vertellen. En als je enthousiast naar je werk gaat, ben je ook nog eens een stuk productiever.”

Een organisatie die de manager van Move NS aanspreekt als het om doorstroom gaat, is het Ministerie van Defensie. “De regel daar is dat je maximaal 3 tot 4 jaar dezelfde functie vervult. Als je je daarvan bewust bent, begint het na 2,5 jaar wel te kriebelen. Dan ga je vanzelf op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging. Dat betekent een andere mindset van de medewerker, maar ook van de organisatie.”

En haar eigen plannen? “Ik werk nu 23 jaar en heb niet de illusie dat ik in een Raad van bestuur kom, maar ik heb een enorme drive om verder te groeien. Het plafond is zeker nog niet bereikt. Ik heb wel meer realiteitszin ontwikkeld, ik weet wat ik kan, maar ook waar ik minder goed in ben. Dus de komende 23 jaar ga ik voor veel mooie uitdagingen met af en toe een APK om me scherp te houden.” 


Tekst en fotografie: Jan Verschure

Geen opmerkingen:

Een reactie posten