dinsdag 25 maart 2014

Heel Holland heeft talent


Talent is wat je noemt een prullenbakbegrip. Het woord wordt al gauw in de mond genomen maar het is niet altijd duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld. Zo weet ook organisatiepsycholoog en talentexpert Gerdy Geersing. Zij richtte &Talent op, een organisatie die adviezen over het optimaal inzetten van talenten geeft aan organisaties, werknemers, HR-professionals en mensen in het onderwijs. Ook helpt &Talent mensen hun eigen talenten te ontdekken door ze buiten de gebaande paden te laten kijken. Maar wat is dat nu eigenlijk precies, talent?

Hoe kun je het begrip ‘talent’ het beste definiĆ«ren?
"Talent is een eigenschap of vaardigheid waar je goed in bent en waar je plezier aan beleeft. Met name de combinatie met plezier is belangrijk. Er mee bezig zijn zorgt voor inspiratie en energie en dat je in een flow raakt. Je zou kunnen zeggen dat dit het verschil maakt tussen het bezitten van een vaardigheid en een talent. Een duidelijke scheidslijn is er alleen niet, talent valt niet objectief te meten."

Er zijn mensen die zeggen dat ze geen enkel talent hebben. Kan dat?
"Ieder mens heeft talent! Maar sommigen leggen de lat erg hoog voor zichzelf. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft talent niet per definitie iets groots te zijn. Naast leiding geven mag je bijvoorbeeld het gemakkelijk leggen van contacten of het hebben van oog voor detail ook talenten noemen. Daarnaast kan het best zijn dat er duizenden mensen bestaan die ergens beter in zijn dan jij, als jij er goed in bent en er energie uit haalt, mag je het zeker een talent noemen."

Is talent gerelateerd aan fysieke eigenschappen?
"Er is altijd een oorzaak te vinden voor talent. Je kunt een bepaalde aanleg mee krijgen bij de geboorte, dit kan op fysiek of op cognitief gebied zijn. Maar vervolgens moet je deze aanleg wel gebruiken en verder ontwikkelen en dat heeft veel te maken met karakter. Zo kun je een talent als het ware ontrafelen. Iemand die op hoog niveau hardloopt, heeft behalve lange benen en een slank postuur ook veel discipline en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast moet er tijd zijn en de mogelijkheid het hardlooptalent te ontwikkelen."

Gaan oudere generaties anders om met talent dan jongere generaties?
"Ja, ik heb zeker de indruk dat er globale verschillen zijn. De vijftigplussers van nu hadden over het algemeen ouders met een 'niet lullen maar poetsen'-mentaliteit; zorgen dat je een baan krijgt en behoudt en dan vooral doen wat je gevraagd wordt. Ze werden niet zo gestimuleerd om hun eigen talenten te ontdekken. Deze generatie vindt het daarom vaak lastig om zicht te krijgen op hun eigen talent. Natuurlijk zijn er onder deze groep wel mensen die dit uit zichzelf onderzoeken, hierin speelt karakter ook weer een belangrijke rol. De ene persoon is meer zelfreflectief dan de andere.
De jongere generatie is meer gericht op zelfontplooiing en het ontwikkelen van talenten. Waarschijnlijk speelt mee dat dit deels nakomelingen zijn van de babyboom-generatie, die er een vrijere mentaliteit op nahield. Door de recessie is deze instelling wat gedraaid. Banen komen op de tocht en mensen raken in paniek. Ze kijken eerst naar de vraag op de arbeidsmarkt in plaats van naar hun eigen krachten en talenten. Dit is niet bevorderlijk voor het benutten van je talent en het vergroot de kans dat je een baan krijgt waarin je niet goed tot je recht komt. Kijk eens waar jij aanleg voor hebt en plezier aan beleeft en bedenk waar je daarmee terecht zou kunnen. Natuurlijk is dit is niet zo gemakkelijk als het klinkt en mensen hebben uiteindelijk zekerheid nodig van een inkomen. Gelukkig merk ik steeds vaker dat bedrijven hier iets in doen."

Kan talent vergaan alshet niet genoeg gestimuleerd wordt?
"Omgeving is heel belangrijk. Je kunt een aangeboren talent hebben maar je moet wel in een omgeving zijn waar je het kan en mag inzetten. Waar je ermee kunt oefenen en er doelen mee kunt stellen. Alleen dan ontwikkelt het zich verder. Maar talent vergaat niet, je hebt het in je vanaf je geboorte. Natuurlijk heb je niet altijd invloed op je eigen omgeving. Je kunt je ouders niet kiezen, maar wel de keuzes die je maakt in je werk. Je kunt sturen naar een werkomgeving die zoveel mogelijk aansluit op jouw krachten en talenten. Sommige mensen zeggen dat hun leidinggevende hun talenten niet ziet en leggen zich daarbij neer. Ze hebben de ideale baan voor zich en omdat ze denken die toch nooit te zullen bereiken, blijven ze bij een functie die hen niet gelukkig maakt. In gesprekken met deze mensen probeer ik vaak te benadrukken dat het niet alles of niets is. Door andere keuzes te maken en je goed te presenteren binnen jouw werkzaamheden, zorg je dat je baan op steeds meer vlakken die ideale baan raakt. Zo kom je steeds een stapje dichter bij je droombaan."

"Mensen vragen mij weleens hoe ze hun eigen talenten kunnen ontdekken. Ik geef ze dan vaak het volgende simpele, maar effectieve advies mee; ga voor jezelf de momenten na waarop je iets deed waar je veel voldoening uit kreeg, plezier aan beleefde en trots op was. Wat was je toen aan het doen? Wat zou je allemaal met die activiteit of vaardigheid kunnen doen?"



Tekst en illustratie: Gerjanne van Oort
Beeldbewerking: Cebine Nieuwenhuize

Geen opmerkingen:

Een reactie posten