Mirjam: Van snackbarmedewerker tot secretaresse
![]() |
Mirjam in Parijs (1984) en Utrecht (2014) |
Na een tijd wilde Mirjam wat anders en ze solliciteerde als conductrice bij NS. Ze werd niet aangenomen, maar werd wel gevraagd of ze misschien als lokettiste wilde werken op het station. "Dat leek me ook leuk en zo kwam ik in dienst bij NS. Na een paar jaar achter het loket ging ik intern verder kijken en momenteel werk ik als secretaresse op de afdeling Reisinformatie. Dit past bij mij; ik vind het fijn om mensen te ondersteunen en behulpzaam te zijn. Binnen NS ben ik steeds van de ene in de andere baan gerold. Zo is dat eigenlijk gegaan bij alle banen die ik heb gehad. Als ik wat zocht, was er altijd wel iemand die ergens een plekje voor me wist. Ik hoefde er nooit actief voor op zoek te gaan. Mijn manager zei eens tegen mij: ‘Mirjam, jouw volgende baan moet er een zijn die je zelf uitkiest en niet waar je toevallig inrolt.’ Dat zette me aan het denken."
Fris Talent
Al in 2012 las Mirjam voor het eerst over Fris Talent. "Ik heb de neiging dingen uit te stellen, vooral wanneer ik iets spannend vind. Nu ben ik blij dat ik me uiteindelijk toch heb aangemeld. Door Fris Talent word ik gedwongen om te onderzoeken wie ik ben en waar mijn krachten zitten. Het zijn dingen die ik eigenlijk wel wist maar nu word ik me er bewuster van. In het programma zitten collega’s met uiteenlopende functies uit verschillende bedrijfsonderdelen. Daardoor krijg je ‘kijkjes in de keuken’ bij anderen en zie je hoe zij de dingen aanpakken. Zo kun je elkaar nieuwe inzichten geven, dat is heel leuk om te merken." Voor Fris Talent heeft Mirjam onder andere een dag meegelopen met de manager van het Trefpunt in Zwolle, waar herinstructiedagen voor conducteurs worden georganiseerd. "Dat leek me een leuke baan en nu heb ik kunnen zien hoe het er daar aan toe gaat en wat je nodig hebt om dat werk te doen. Ik heb ontdekt dat dat niet goed bij mij past, die kennis is ook wat waard."
Mirjam heeft nog één bijeenkomst te gaan, dan is voor haar het traject ten einde. En daarna? "Dan val ik in een groot zwart gat", grapt ze. "Ik heb geen concrete plannen om op zoek te gaan naar iets anders; voor nu zit ik nog prima op mijn plek. Voor mij was dat ook niet het doel van mijn deelname aan het programma. Toch sta ik er door Fris Talent nu anders in. Ik heb meer inzicht in wat ik wil, wat ik belangrijk vind en wat mijn sterke punten zijn. Mocht het op den duur weer bij me gaan kriebelen, dan kan ik nu gerichter zoeken naar een baan. Ik denk dat het altijd iets te maken zal hebben met dingen organiseren en het ondersteunen en helpen van anderen. Dat zit nu eenmaal in mijn aard en dat is wat mij blij maakt. Ook dat is iets wat ik mee neem uit Fris Talent; je hoeft niet overal goed in te zijn, belangrijker is dat je weet wat jou goed ligt en wat je gelukkig maakt. Er zijn zoveel banen die me interessant lijken maar waarvan ik weet dat het niet bij me past. Daar leg ik me bij neer."
Dankzij Fris Talent heeft Mirjam haar netwerk flink uitgebreid. "Van de meeste mensen uit je groep weet je wat hun functie binnen het bedrijf is. Die contacten zijn niet weg en kunnen later soms goed van pas komen. De laatste tijd denk ik stiekem weer af en toe aan hoe het zou zijn als conductrice. In mijn groep zit ook een conducteur en binnenkort mag ik een dag met hem meelopen. Daar heb ik nu al zin in, wie weet wat dat mij gaat brengen."
Mark: 100 kaartjes per uur
![]() |
Mark in Venlo (1988) en Utrecht (2014) |
Met zijn MEAO-diploma (Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs) was Mark te hoog opgeleid voor zijn baan als lokettist. Na twee jaar solliciteert hij intern verder bij NS en komt hij terecht in Utrecht als medewerker productiecontroller. "Dat vond ik leuk werk en het had ook meer met mijn studie te maken. Boekhouden gebeurde in die tijd nog met potlood en papieren staffelkaarten, inmiddels is dat wel anders natuurlijk. In negen jaar groeide ik door tot assistent productiecontroller. Na hier een tijd gewerkt te hebben, had ik behoefte aan iets anders. Ik wilde geen cijfertjes, kwartaalafsluitingen en deadlines meer."
Mark kwam daarna terecht bij NS Stations in zijn huidige functie, die heeft gaandeweg verschillende namen gekend maar tegenwoordig noemt men het adviseur BC & AO. "Ik doe de interne controles op alle verkoopkantoren en facilitaire bureaus, in totaal tellen die 68 locaties. Ik kijk waar verbeterpunten zitten en breng hierover advies uit. Daarvoor ben ik iedere keer weer op een andere plek met andere mensen, dat vind ik het leukste gedeelte van mijn werk. Zo blijf ik in contact met de buitenwereld en zie ik wat er gebeurt met de treinen."
Fris Talent
Toen Mark voor het eerst over het programma las op de site, sprak het hem meteen aan. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mensen, hoe ze in elkaar zitten en zich ontwikkelen. Toen ik sprak met een collega die al eerder had deelgenomen aan Fris Talent, gaf dat voor mij de doorslag. Zijn enthousiasme stak mij aan en maakte me nieuwsgierig. ‘Zie het als een cadeautje van je baas’, zei hij tegen me." Inmiddels is Marks enthousiasme minstens zo groot en zou hij het iedereen willen aanraden. "Het is de investering die je doet absoluut waard. Tijdens het programma word je aan het denken gezet: hoe kun je binnen je eigen werkzaamheden iets anders doen of je anders presenteren waardoor je werk interessant blijft? Het is niet dat ik mijn werk niet leuk vind, maar ik moet wel mijn uitdaging blijven houden. Fris Talent kwam daarom precies op het goede moment voor mij."
Het is niet de eerste keer dat Mark actief aan de slag gaat met zichzelf, een tijd geleden deed hij al eens een cursus Persoonlijke uitstraling. "Ik vind het belangrijk om na te denken over wat ik uitstraal, welke indruk ik maak op mensen. Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Hoe je je kleedt, of je tatoeages of piercings hebt; het beïnvloedt heel sterk hoe mensen jou zien en daar moet je je bewust van zijn. Ik probeer dat ook mee te nemen in mijn huidige werk. Tijdens de controles die ik uitvoer, wijs ik punten aan die moeten verbeteren. Ik wil daarom niet te streng overkomen, ik kom om te helpen en niet om alleen maar met de vinger te wijzen." Mark was blij te merken dat dit aspect bij Fris Talent ook wordt belicht. "Aan het begin van het programma moesten we elkaar ‘feedforward’ geven, hierdoor word je je bewust van de eerste indruk die je op je groepsgenoten hebt gemaakt. Voor sommige mensen was dat confronterend.Omdat ik hier zelf al vrij bewust mee bezig ben, schrok ik niet van de dingen die ik toen hoorde."
Tekst: Gerjanne van Oort
Fotografie: Mirjam Ausma, Mark van Nieuwburg en Jan Verschure
Geen opmerkingen:
Een reactie posten